Szilveszter és újév

Szilveszter és újév

Szilveszter napjához, vagyis december 31-hez számos néphagyomány, szokás is fűződik. Ezek a népi hagyományok jellemzően tájegységenként eltértek. Az Arcanum oldalán a magyar néprajz vonatkozásában olvashatunk az év utolsó napjáról: milyen jellegzetes szokások voltak érvényben, amelyek például a mai hagyományok gyökerei. Ilyen például a zajkeltés, hisz’ ez a szokás megmaradt a tűzijáték és a dudaszó nyomán. Vagy például a beöltözés, hiszen szilveszterkor manapság is divatos vicces kiegészítőkkel feldobni a szilvesztei öltözékünket.

December 31. szilveszter

 

+ 1 érdekesség: szilveszteri harsogtatás a Gyimesekben

Egy dokumentumriportot is ajánlunk, amely a Gyimesek szilveszteri harsogtatás szokását eleveníti fel.

 

Újév

A Magyar Televízió műsorában Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató mesél arról, hogy milyen újév napjához fűződő népszokások, babonák és hiedelmek léteztek vagy akár vannak még a napjainkban is. A téli ünnepkörhöz köthető babonák és szokások jellemzően a következő évi bőség, szerencse és egészség elősegítését szolgálták. A videóból megtudhatjuk, milyen módszerekkel próbálták megjósolni a fiatalok a jövendőbeli szerelmüket, házastársukat.

Azt is megismerhetjük, hogy napjainkban milyen szokások maradtak fenn az új év első napjára vonatkozóan. Milyen jellegzetes ételeket fogyasztunk újév napján és ezek miértjére is választ kapunk.

Szilveszteri és újévi szokások, babonák, hiedelmek

 

Kép forrása: pixabay.com