Tudj meg minél többet a nagyszüleidről, családodról

Tudj meg minél többet a nagyszüleidről, családodról!

Kedves Gyerekek!

Most, hogy a nagyszüleitekkel nem találkozhattok személyesen, fontos, hogy próbáljatok minél többet törődni velük. Mivel ők a legveszélyeztetettebb korosztály a vírus szempontjából, nem tudjátok meglátogatni őket, és nekik sem tanácsos elhagyni az otthonukat. Ez nagyon sok idős emberben azt az érzetet kelti, hogy nincs is rájuk szükség, semmi hasznos nincs a napjaikban. Mivel Ti, unokák vagytok a legfontosabbak számukra, ezért most Ti tudtok nekik a legtöbbet segíteni abban, hogy jobban érezzék magukat.

Egyrészt apró figyelmességekkel sok örömöt tudtok nekik okozni. A skypeon, messengeren keresztül beszélgessetek velük, de társasozhattok, barkóbázhattok vagy bármilyen más játékot játszhattok velük. Alkossatok műveket, melyeket lefotózva elküldhettek nekik.

Ugyanakkor lehet ez az idő arra is jó, hogy többet megtudj a gyökereidről. Ennek sokféle formája lehet.

  • Megkérheted nagyszüleidet, hogy válogassanak a családi fényképalbumokból fotókat magukról és a családról. Minden nap egy fotót válasszanak ki, és meséljék el a hozzá fűződő emlékeiket.
  • Megkérheted őket, hogy meséljenek arról, milyen volt az ő életük, amikor akkorák voltak, mint Te most.
  • Kitalálhatsz olyan kérdéseket, melyek a Te tanulmányaidhoz kapcsolódnak. Ők hogyan tanulták az egyes a tantárgyakat, mi volt a kedvencük, mit nem szerettek.
  • Megkérheted őket, hogy meséljenek arról, amikor az anyukád/ apukád volt kisgyerek, milyen emlékeik vannak abból a korból.
  • Rajzolhattok közösen családfát: ők biztosan sokkal több felmenődre emlékeznek, mint Te. Kérd meg, hogy személyes emlékeket meséljenek a saját szüleikről, nagyszüleikről, akik neked déd- illetve szépszüleid (az interneten találsz sablont és leírást arról, hogy hogyan kell családfát készíteni).
  • Ha idősebb vagy, és XX. századi történelmet is tanulsz már, megkérdezheted őket, hogy az egyes történelmi események hogyan befolyásolták az ő életüket. Hogyan emlékeznek a második világháborúra (valószínűleg még nagyon kicsik voltak akkor, de szüleiktől tudhatnak róla), az azt követő időszakra, hogy hatott az életükre az ’56-os forradalom stb.
  • Bármilyen más kérdést kitalálhatsz, amely érdekel a nagyszüleiddel kapcsolatban.

 

Szerző: Dr. Osváth Viola gyermekklinikai és mentálhigiénés szakpszichológus