VÉGET ÉRTEK AZ IDEI NAPKÖZI ERZSÉBET-TÁBOROK

2020-ban minden gyermek, aki szeretett volna táborozni, Napközi Erzsébet-táborozóvá válhatott

Idén, a koronavírus-járvány miatt a Napközi Erzsébet-táborok még nagyobb szerepet kaptak. A megelőzés és a fokozott higiénés intézkedések fontosak voltak volt a gyermekek lakóhelyéhez közel megvalósuló, élményprogramokkal és kirándulásokkal tarkított 5 napos táborokban. Június 29-től augusztus 28-ig, 8 héten át, minden eddiginél több, közel 80.000 gyermek vett részt Napközi Erzsébet-táborokban.

A táborok szervezésére és megvalósítására iskolák, családsegítő szolgálatok és központok, kötelező közművelődési feladatokat ellátó intézmények és tanodák is jelentkezhettek, maximum 20 fős gyermekcsoportokkal. A táborok 8 és 17 óra között zajlottak, és a napi négyszeri étkezés (tekintettel a speciális étrendre is) mellett a tábori programokat és a külső kirándulásokat is finanszírozta a táboroztatási program. Így a szülőknek mindössze napi 100 forintjába került, hogy a gyerekek gondos felügyelet mellett töltsék tartalmasan a szabadidejüket, amíg ők dolgoztak.

Az ország minden megyéjében szerveztek Napközi Erzsébet-tábort, a legtöbbet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Fejér megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, valamint Hajdú-Bihar megyében, ezeken a területeken összesen közel 2 ezer napközi tábor volt.

Jellemzően inkább a kisebb gyerekeket jelentkeztették a napközikbe: közel 53 ezer 7-10 év közötti gyermek vett részt a napközikben, de a 11-14 éves gyerekek is táboroztak.

A 2020-as Napközi Erzsébet-táborok a higiéniai szabályok, a biztonsági, valamint az egészségügyi protokoll és előírások tekintetében még nagyobb körültekintéssel valósultak meg, a csoportlétszámok limitálása mellett minden gyermek és táboroztató felnőtt számára higiénés oktató videókkal segítette az Alapítvány a felkészülést. Az intézményben fokozottan ügyeltek a tisztaságra, és kézfertőtlenítő pontokat is kialakítottak a helyszíneken. A MOL Magyarország együttműködésével összesen 13 ezer liter kézfertőtlenítőt biztosítottunk a napközi táboroknak és a kézfertőtlenítő szereket el is juttattuk az ország összes napközijébe, ilyen módon is segítve a táborok még biztonságosabb lebonyolítását.

A napközikben az eddigi évekhez hasonlóan tematikus táborok voltak, a sport és az egészséges életmód, a környezettudatosság, a hagyományőrzés és kézművesség, az önismeret és a közösségépítés mentén valósultak meg. Volt például varázsló-, színjátszó-, indián- és kalóztábor is.

A napközi programpaletta egyik fontos eleme a kirándulás, ezt bármilyen közlekedési eszközzel meg lehetett szervezni: elmondható, hogy idén a napközi táborozók vonattal, busszal és kerékpárral is nyakukba vették az országot. Egy-egy kirándulás alkalmával feltérképezhették lakóhelyük különleges természeti kincseit, történelmi emlékhelyeit, és távolabbi helyszínekre is eljuthattak a Napközi Erzsébet-táborok által.

2020-ban szinte nem volt olyan állatkert, vadaspark, tanösvény, strand és természetes fürdőhely vagy egyéb turisztikai attrakció, ahol ne jártak volna Erzsébet-táborozó diákok, így a mintegy 80 ezer tanuló vakációja ezekkel a táboron kívüli programokkal is felejthetetlenné vált.

A napköziben kiemelten fontos az egészséges életmód és a sport. Voltak lovagi témájú sorversenyek, divatos mozgásformák vagy éppen népszerű táncos videójátékok. Volt, ahol hiphop órákat vettek a diákok, de a hagyományok is főszerepet kaptak, és különböző népi táncokat tanulhattak a gyerekek. Rengeteg mozgásforma volt, amelyekben a Napközi Erzsébet-táborozók kipróbálhatták magukat.

A programok terén hangsúlyos volt a művészet, a kézművesség, a hagyományőrzés és a környezettudatosság is. A foglalkozások során népszerű volt az újrahasznosított anyagokból való alkotás: készült ékszertartó sajtos dobozból vagy persely PET palackból. De a természetes alapanyagokból is alkottak a gyerekek: készítettek kavicsképet, kipróbálták a nemezelést, agyagozást de csuhéból is készítettek babát a táborozók.

Az Erzsébet Alapítvány a napközik koordinátoraként arra törekedett, hogy a táborhelyszínek 100%-ba ellátogasson személyesen, a gyermekek véleményét megismerje, a táboroztató felnőttekkel konzultáljon. Az ország szinte minden pontját bejárták a táborlátogatók, ezzel 200 ezer kilométert hagyva a hátuk mögött.

Ízelítő a napközi táborok élményeiből: