Advent első vasárnapja

Advent a karácsonyi készülődést megelőző időszak, ami minden évben a Szent András nap utáni első vasárnapon veszi kezdetét, de maga a karácsonyi ünnepkör egészen vízkeresztig, január 6-áig tart. A szó latin eredetű, az adventus Domini kifejezésből származik, jelentése: az Úr eljövetele.

Az adventi időszak a keresztény hagyományok szerint böjtidőszak, ami nem csak lélekben, de testben is felkészít az ünnepre.

A koszorú készítés több mint 150 éve vált hagyománnyá, először 1893-ban Johann H. Wichern németalföldi evangélikus lelkész, egy kocsikereket fenyőágakkal díszített, majd 24 gyertyával rakta körbe. Ezen a koszorún a hétköznapokon fehér gyertyákat, a vasárnapokon pedig piros színűeket gyújtottak. Ez volt az adventi koszorú elődje, később terjedt el a 4 gyertyás változat.

Ma a hagyományos koszorú gyertyái lila színűek, a harmadik vasárnap gyertyája pedig rózsaszín. Minden gyertya más jelentéssel bír, az első a hit, a második a remény, a harmadik az öröm, a negyedig pedig a szeretet szimbóluma.

Az adventi naptár is viszonylag új, az első 1908-ban készült, a napokhoz tartozó kis ablakai viszont nem ajándékokkal, hanem karácsonyi üzenetekkel voltak megtöltve, ezzel is felkészítve az ünnepre a családokat. Ma már számos formában találkozhatunk vele, de a közösen készített alkotásoknak nincsen párja. Ha tehetjük, készítsük el mi magunk a család saját adventi naptárát, kellemes közös időtöltés, és valóban segít ráhangolódni az ünnepi időszakra. Ötleteket az Adventi naptár házilag cikkből gyűjthetünk.

 

Tartalom forrása: https://fidelio.hu/plusz/mit-unneplunk-advent-elso-vasarnapjan-150661.html

Képek forrása: canva.com