Hagyományőrzés és az Erzsébet Táborok

Hagyományőrzés és az Erzsébet Táborok

Az Erzsébet Táborok programjai öt alappillér mentén szerveződnek, ezek a magyarság és honismeret, a sport, a tudomány, a kultúra és a kereszténység. Az ottalvós és napközi táborok esetében is kiemelten fontosak a hagyományőrző programok, amelyek a magyarság és honismeretre épülnek. A programok széles skálán mozognak, a kézműveskedéstől kezdve a korhű sportokig.

.

Hagyományőrző programok a Napközi Erzsébet-táborokban 2020

Nyáridéző – Néptánctábor a hajdúböszörményi Napközi Erzsébet-táborban

A magyar népzene és néptánc kultúránk szerves részét képezi. Az Erzsébet Táborok szellemiségének is egyik fontos alkotóeleme a hagyományőrzés, hagyományaink ápolása, a népművészetek, népi mesterségek, népi játékok és művészeti ágak megismertetése a fiatalabb korosztályokkal. Cikk folytatása a linkre kattintva:

.

Nyáridéző – Különleges hagyományőrző program Nádudvaron

A Napközi Erzsébet-táborokban is fontos, hogy minden témakör megjelenjen a tábori programokban. A hagyományőrzés, hagyományaink ápolása és ezek tovább örökítése a fiatalabb generáció számára nélkülözhetetlen. Cikk folytatása a linkre kattintva:

Hagyományőrző programok a Zánkai Erzsébet-táborban 2019

ÉLŐ TÖRTÉNELEMÓRA A BALATONI ERZSÉBET-TÁBOROKBAN

Vágtázó paripák, csattogó kardok és süvítő nyilak: a Zánkai Erzsébet-tábor egyik leglátványosabb hagyományőrző programja a lovasíjászbemutató volt 2019-ben. A magyarság értékeinek megőrzését, a nemzetiségi hagyományok megismertetését szolgáló produkció korhű öltözetet viselő lovasokkal, látványos műsorelemekkel és honfoglaláskori fegyverzettel kápráztatta el a gyermeksereget.

A program során a táborozók betekintést nyerhettek a magyar lovashagyomány történetébe, jellegzetességeibe, a honfoglaláskori ősi magyar harcmodorba, szemügyre vehették a korabeli íjat, továbbá a kelevézt és a dobó baltát is, amelyek hajító fegyverek voltak a régmúltban. Lélegzet-visszafojtva figyelték a gyerekek az egykori kézifegyvereket: a fokos és a szablya használatát gyűrűszúráson és tökvágáson keresztül szemlélhette a tábori közönség. A foglalkozás nagy hangsúlyt fektetett a kor kultúrájának, életmódjának és hadászatának bemutatására, a táborozó gyermekek értékes tudással gazdagodhattak.